Kategoriler
BYTE

Reklamsız sörf keyfi

Ne kadar işim olursa olsun her sabah ofise geldiğimde mutlaka girdiğim, dolaştığım, takıldığım birkaç web sitesi bulunuyor. Bu, yıllardır değişmedi desem yalan olmaz. Bu listeye, çok sık olmasa da, yenilerini eklediklerim oluyor. Başta IT sektörü ile ilgili olmak üzere bazı web sitelerini düzenli olarak ziyaret etmeyi halen sürdürüyorum.

Ancak zamanla bu web sitelerinden bazıları (haklı olarak) ayakta kalabilmek için reklam olayını iyice abarttılar. Reklam gösterimine göre ödeme aldıkları ve ne kadar çok kişiye gösterirlerse o kadar para alacakları için haberleri de sayfalara bölmeye ya da sizi sitede daha çok tutabilmek için birkaç sayfa gezdirmeye yönlendiriyorlar.

Ee tabii bu durum da insanı zamanla sinir ediyor.

Önceleri bu iş keyifliydi. Oldukça hoş hazırlanmış reklamların, habere ya da makaleye göz atarken, arada keyiflendirdiği oluyordu.

Ancak dedim ya reklam olayını abarttılar diye; belli bir zaman sonra bu durum can sıkıcı bir hal almaya başladı. Televizyondaki gibi, reklam arasında dizi izleme gibi banner aralarında haber okuma dönemi başlamış oldu.

Gelişen teknoloji ile birlikte bu işin de kolayı bulundu tabii.

Benim gibi bu işlerden dertli olan yazılımcıların ürünleri ile tanışmam devrim oldu diyebilirim.

Elinizde tuttuğunuz bu dergi içerisinde de bununla ilgili dosya konusunu bulacaksınız: Araç çubukları.

Bu araç çubukları içerisinde yer alan Quero isimli olanı benim favorim. Araç çubuğu kullanmak aslında çok adetim değildir ama bu araç çubuğuyla tanıştıktan sonra düşüncem değişti. www.quero.at adresinden web tarayıcınızda bütünleştirebileceğiniz bu araç çubuğu web sitelerinde yer alan Flash banner’larını ya da şöyle söyleyeyim; sayfada Flash ile hazırlanmış her şeyi yok ediyor.

Böylece reklamdan uzak bir makale ve hızlı yüklenen bir siteye kavuşuyorsunuz.

Araç çubuğu kullanmak istemeyenler için de bir yöntem önereyim. Ben bu yöntemi de kullanıyorum ancak her web sitesi buna destek vermiyor: RSS.

Yeni nesil web tarayıcıların da destek verdiğini RSS okuma özelliği ile siteye bağlanmadan o sitedeki haberleri web tarayıcınızın penceresinde gördükten sonra, istenilen başlığa tıklayarak haberin detayına ulaşılabiliyor.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın