Kategoriler
Internet

Etiket bulutu

Bir web sitesinde özellikle blog ya da sosyal sitelerde etiketlere rastlamışsınızdır. Etiketler, kategoriden farklı olarak ait olduğu yazıda birden fazla olabilir. “Cep telefonu” ile ilgili bir makale genellikle (sitesine göre değişir ama) iletişim, telekomünikasyon gibi kategori altında yer alabilir. Ancak bu yazının etiketleri içeriğine göre şekilleneceği için bulunması ve ilgili konularla etkileşim kurması açısından çok daha faydalı olacaktır.

Etiket Bulutu

Bu etiketler sitelerde makalenin yanında yer alabildiği gibi kendilerine ait yerlerde alt alta ya da yan yana olabilir. Ancak tüm etiketlerin bir arada yer aldığı ve her bir etiketin frekansına göre boyutlandığı şekle etiket bulutu (tag cloud) deniyor. Büyük kelimelerin sitede çok daha fazla kullanıldığı anlamına geliyor.

Benim sitemde de etiket bulutunu yan tarafta görebilirsiniz. Şu anda en popüler blog yazılımı olan WordPress için Simple Tagging isimli eklenti bu işi çok başarılı bir şekilde yapıyor. WorPresss’in yönetici (admin) ekranında yeni bir yazı yazarken yazı alanının hemen altına tags (etiketler) isimli bölüme yazı ile ilgili ekiketleri yazmak yeterli oluyor. Eklentinin özelliği, yazdığınız yazı ile ilgili olarak size öneri sunması.

Bunun için blog yazısını yazdıktan sonra hiçbir etiket eklemeyin. Yazınızı Kaydet ve Düzenle butonu ile sisteme ekleyin. Açılan sayfanın alt tarafında yazı ile ilgili uygun olacak etiket önerileri yer alacaktır. Tabii bu etiketlerin sınırı, adedi daha önce yazılan etiketlerle doğru orantılı. Ne kadar ço ketiket eklerseniz o kadar fazla öneri alırsınız.

Yeri gelmişken hemen hatırlatayım, etiket bulutunun sitenizde duruğu tema ile ilgili. Etiket bulutunun istenilen şekilde sitede yer alması için temada bir iki düzenleme işlemi yapmak gerekebilir.

Temanızda istediğiniz gibi etiketleri kullanabilmek için bu adresi ziyeret edebilirsiniz.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

“Etiket bulutu” için 2 yanıt

Bir Cevap Yazın