Kategoriler
Macworld

Eski dostlar bir arada

Macworld Mayıs 2007“Kalbim vurulmuş mudur? / Çarpıp durmuş mudur?” diyor Nil Karaibrahimgil “Bu Mudur” isimli şarkısında…

Biz eski Mac’çiler de kullandığımız bilgisayara her zaman bir aşk duymuşuzdur. Onu her görüşümüzde kalbimiz bir farklı çarpmaya başlıyor. Şimdi gerçek bir Mac aşkının nasıl olduğunu dergi ekibiyle birlikte yaşadığımız şu olaydan aktarmak istiyorum:

Bir derginin satış gelirinin yanında bir de reklam gelirleri vardır. Reklamdan sorumlu arkadaşlar dergiye reklam alırlar ve bu reklamlar dergiyle, konuyla ilgili olur genellikle. Sektör dışından çok fazla reklamlar dergilerde yer almaz. Bundan 3-5 sene önce reklamcı arkadaşlar Mac ürünlerinin yanında PC ürünleri de satan bir firmadan dergiye reklam almışlar. Bu gayet normal bir durum. O firma, istediğini satmakta ve istediği ürününün reklamı yapmakta serbest. Firma reklam çalışmasında PC’ye ait ürünlerini biraz daha fazla kullanmış. Kullanmış diyorum çünkü biz bu durumun farkına dergi basıldıktan birkaç gün sonra varabildik.

Aslında ortada kötü ya da yanlış bir durum söz konusu bile değil. Sadece aşırı fanatik Mac’çi dostlarımız bizleri arayıp nasıl bir PC’nin ilanını yayınladığımızı soruyorlar. Halbuki firma Mac ürünlerinin yanında PC ürünleri de satıyordu ve aslında ilanda onların, belirttiği kadar abartı bir durum söz konusu değildi.

Gel zaman git zaman geçen senelerde Apple’ın Intel işlemcileri kullanmaya başlaması ile birlikte bir ortak çalışma alanı oluşmaya başladı. 3-5 sene önce bu kadar fanatik olan Mac kullanıcıları şimdilerde o PC’ler için üretilen donanımların birçoğunu kendi işleri için kullanıyorlar. İşlemci, sabit disk, RAM…

Hatta yakın bir zaman öncesinde işletim sistemlerini bile kullanmaya başladılar. Intel işlemcili Mac’ler hem Mac OS X hem de Windows işletim sistemini sorunsuz olarak çalıştırabiliyor. Apple ile birlikte gelen Bootcamp uygulaması farklı boot seçeneklerini kullanarak istenilen sistemden bilgisayarın açılmasını sağlıyor. Ancak bunların dışında başka emülatör yazılımları kullanarak Mac OS X üzerinden Windows uygulamalarını da kullanabiliyorsunuz. Bu ay dergimizin kapak konusu bu olaya ayrılmış durumda. “Mac’inizde Windows çalıştırmanın en iyi yolu hangisi?” spotuyla karşınıza çıkan yazıda, Windows işletim sistemini kullanmak için yapmanız gerekenlerden karşılaşabilecek sorunlara, Windows çalıştırmak için emülatör uygulamasına gerekli olan RAM miktarına kadar birçok bilgi bu makalemiz içerisinde yer alıyor.

Bundan yaklaşık 2 sene önce Windows programlarını kullanmanın mümkün olduğu Virtual PC uygulamasının pabucunun nasıl dama atıldığı ise yazımızın detaylarında yer alıyor.

Bu ayın ilginizi çekeceğini düşündüğümüz bir diğer konusu ise kendi sisteminizi oluşturmanız için bütçenize göre Mac cihazları toplamanıza yardımcı olan “mükemmel ev ofisi” konusu. Farklı bütçeler için bir araya getirdiğimiz cihazları ülkemiz fiyatlarına göre güncelledik ve sonucunda ortalama değerlerleri elde ettik. Yeni Mac ve yardımcı ekipmanlarını toplamadan önce yazımıza göz atmayı unutmayın.

Her ne olursa olsun, birkaç sene ne kadar Mac savunsak da Windows tarafında kullanılan ekipmanlar ve donanımlar biz Mac’çilere de yaradı. Ancak biz Mac sevdamızdan vazgeçtik mi? Tabii ki de hayır. Şimdi Mac ve her zaman Mac…

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın