Kategoriler
Macworld

İştah kabartan yeni özellikler ve 10 kat daha hızlı bir CS

Elinizde tuttuğunuz bu sayı hazırlanırken yani geçen ay bilişim dünyasında birçok olay oldu. Bu olayların en çok ses getireni YouTube’a Türkiye’den erişimin mahkeme kararıyla engellenmesiydi. Ayın sonlarına doğru ise Adobe’nin atağı ve yeni sürüm programları konuşulmaya başlandı. Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat gibi yazılımlar Creative Suite 3 adı altında yeni özellikleri ve güzellikleriyle kullanıcılarını beklemeye başlamak için görücüye çıktılar. Yeni özellikler dedikodu sitelerinde yer almaya başladıktan itibaren, gerek forumlarda gerekse de kullanıcı grupları arasında programa sahip olmak için bekleyen ve ekmeğini bu programların sonuna kadar hakkını vererek çıkaran kişilerin iştahını kabartmaya başladı. Programların yeni özellikleri ve geniş bilgilerini ilerleyen sayılarımızda bulabileceğinizin müjdesini şimdiden verelim. Dergimiz yayına hazırlandığı sırada henüz bir netlik kazanmadığı için detaylı bilgileri bu sayımızda bulamayacaksınız.

Creative Suite ailesinin 3. ailesinin en büyük özelliğinin eski sürümlerine nazaran çok daha hızlı olmasıymış. Hatta çeşitli sitelerdeki bilgilere göre bu hız artışının matematiksel değeri 10 kat deniyor. Özellikle Intel işlemcili Mac’lerde önceki sürümlere göre bu şekilde bir hız artışı kullanıcılara da oldukça kolaylık getirecektir. Her isteğe anında cevap, takılmadan çalışan veren bir yazılımdan daha kralı yoktur herhalde…

Hızlanmak güzel bir özellik ancak yazılım terfilerinde en önemli şey, geriye uyumluluktur. Program, önceki sürümlerinde oluşturduğu çalışma belgelerini yeni sürümlerinde açamıyorsa ya da açıyor ancak yalan yanlış ise terfiden önce iyi düşünmek gerekiyor. PC tarafında Microsoft’un Office uygulaması 2007 numaralı sürüme ulaştı. Microsoft bu yeni sürümde dosya formatlarında bir yeniliğe gitti. XML destekli ZIP sıkıştırma biçimiyle *.docx, *.xlsx gibi uzantılarla çok daha küçük dosyalar üretilebilmeyi sundu kullanıcılarına. Ancak bu küçük dosya formatları birçok kullanıcının başına bela olmaya çoktan başladı. Çünkü Office’in eski sürümleri bu yeni dosya biçimlerini maalesef ki açamıyordu. Henüz Microsoft tarafından da bir güncelleme yayınlanmadığı için birçok kullanıcı dosya başka bir bilgisayarda kullanabilmek için “Save As / Farklı Kaydet” seçeneği ile önceki sürümlerle uyumlu olarak kaydetme yolunu seçtiler. Fazladan bir iş yükü ve kayıp zaman.

Adobe, Microsoft’un bu hatasına düşmemek için Illustrator’ın *.fh9 dosyaları yanında FreeHand MX’in dosyalarını da açabilme desteğini sağladığı yeni özellikler arasında yerini aldı. Çünkü yeni Creative Suite içerisinde FreeHand yer almıyordu. Adobe, Macromedia’yı aldıktan sonra yatırımlarını FreeHand’e değil, Illustrator’dan yana yaptı. Ancak halen FreeHand kullanan kullanıcıları kendine küstürmemek için programın desteklediği dosya formatlarını FreeHand’i de ekleyerek çok akıllıca bir iş yapmış oldu.

InDesign’ın da QuarkXPress’in tozunu attıracağı dedikodu sitelerinde sıkı tartışılan konular arasında… InDesign’ın önceki sürümlerinde bile Quark’a göre birçok artı özellik vardı. Bu özellikler birçok Quark’cıya InDesign kapıları açmıştı. Ancak InDesign CS3’ün de birçok sıkı Quark’cıyı kendi cephesine çekeceği belli.

Yeni özellikleri ve en önemlisi hızlı çalışması birçok Mac’çi için beklenenden çok daha iyi olacağı belli. Bilkom da yeni sürüme terfi için bir kampanyaya başlayacağını bayilerine duyurdu. Eğer sizde yenilik yanında daha da hızlı çalışmak istiyorsanız Adobe’nin yeni sürüm CS ailesine mutlaka sahip olun.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın