Kategoriler
BYTE

Yeni pazarlar

İnternet hayatımızı gireli ne kadar oldu hiç düşündünüz mü? Sonuçta Bir elektrik bulunması kadar değil. İnterneti ilk kullanmaya başladığınızda bir çocuğunuz olsaydı şu anda daha ilköğretim okulunu bitirememişti bile… Çok taze bir mecra olmasına karşı kişilere ya da kurumlara kazandırdığı paralar hiçte yabana atılacak cinsten değil.

Para her zaman tatlıdır ancak internette her zaman iyi bir fikir para etmiyor. İnternette birbirinin kopyası gibi duran birçok web sitesi yer alıyor ve maalesef ki bunların çoğu beş para etmiyor. Geçen ay içerisinde YouTube’un Google’a satılması haberlerini birçok yerde görmüşsünüzdür. Birkaç sayfa önce ise bu haberin detaylarını okumuşsunuzdur. Dört kişinin kısıtlı bir bütçe ile kurdukları ve işlettikleri site, bir buçuk sene sonra kat kat fazlasına satılıyor. Bu olaydan önce facebook.com isimli arkadaşlık sitesinin Yahoo tarafından satın alınması gündeme vurdu. Ortalarda gezen rakam ise 2 milyar dolar civarında… Bu sitenin sahibi ise 22 yaşında bir genç. Evet 22 yaşında ve neredeyse dolar milyarderi olmaya aday.

Bu durumlar gösteriyor ki iyi bir fikir her zaman para ediyor. Hem de öyle az buz değil, oldukça iyi rakamlar. Tabii hedef kitle de önemli.

Mesela yukarıdaki örnekten gidelim: Facebook.com sitesi ilk kurulduğunda herkese değil sadece üniversite öğrencilerine hizmet vermeye başlamış. Ne kadar sınırlandırılmış bir kullanıcı kitlesi. Site sahibi üyelerinde, “edu” uzantılı e-posta adresini aramış. Ancak daha sonradan her kesimden üye kabul etmeye başlamış. Belki de baştan itibaren bir sınırlama getirmeseydi site bu duruma gelemeyebilirdi.

Mesela bizdeki ekşisözlük… Sitede herkes yazar olamıyor. Belli bir yazar sayısı var ve yılda kısıtlı bir dönemde yazar alımı yapıyorlar.

Sonuçta fikrin yanında hedef kitle de önemli. Herhangi bir konuda özgün fikirlerle bir site kurabilirsiniz. Ancak aç gözlülük yapıp herkesten nasibinizi almak isterseniz sonuç hüsran olabilir. Hedef kitleyi seçip, ona göre bir yol izlemek en mantıklısı olacaktır. Bakınız örnek yüksek fiyata satılan web siteleri…

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın