Kategoriler
GamePro

Emülatörde oyunun tadı

Ay içerisinde birçok okuyucumuzdan çeşitli konularla ilgili olarak onlarca e-posta alıyoruz, şahsen kendim de alıyorum. Gelen bu e-postaların birçoğu dergi ya da DVD içeriği ile ilgili. Olumlu görüşlerin yanında olumsuz görüşler çok daha fazla. Çünkü insanoğlu beğendiğimizi değil, beğenmediğimiz yönleri söylemeyi daha çok seviyoruz. Onun için de okurlarımızdan gelen e-postalara her zaman önem veriyoruz ve kendilerine de neden bu şekilde olduğunun yanıtını veriyoruz.

Geçen ayın başlarında bir okurumuzdan gelen e-posta ve arkasından bizim yanıtlarımız oldukça ilginçti. Bütün yazışmayı değil ancak işin özünü ve sonuçta vardığı noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum. (Bundan amacım okuyucuyu yermek ya da bizimle nasıl böyle bir yazışma yapabilir demek değil, aksine okuyucularımızın her türlü görüşüne saygı duyduğumuzu belirtmek içindir.)

Gelen e-postada okuyucumuzun bize sorduğu şey; DVD içerisinde ara ara emülatör oyunlar ve ROM’lar verdiğimizi ancak bunların çok eski olduğunu, neden bunları vermekte ısrarcı olduğumuzdu. Evet, emülatör oyunlar belki eski hatta grafik olarak bile bir şey olmadığını kabul ediyoruz. Ancak bundan 10-15 sene önce bu oyunlar oynayarak birçok kişinin oyun kültürü gelişti. Atari salonu dediğimiz arcade machine’lerin yer aldığı yerlerde bu tür oyunları oynadık, tek jetonla oyunları bitirmek için çok emek harcadık. Şimdiki PlayStation kafeler ya da internet evleri çok daha konforlu. Bir kere oturarak oyun oynuyorsunuz ve görüntüler gerçekten çok daha gerçekçi. Hatta emülatör oyunlarla aynı kefeye konamayacak kadar çok daha iyi ancak eski zamanlarda atari salonlarında “arcade machine” olarak tanımlanan o oyun makinelerinin tadına varan oyun severlere bir nebze katkımız olmasını istiyoruz.

Tamam açık konuşalım, biz de bu emülatör oyunları çok seviyoruz ve her seferinde işten vakit kalınca bu oyunlarda mesailerimizi harcıyoruz. (Tamam itiraf ediyorum: iş yapıyorum ayağına, ofisin en kuytu yerindeki bilgisayarda gizlenmiş bir klasördeki emülatörler oyunları her fırsatta oynuyorum.)

Emülatör istemeyen okuyucumuza da durumu bu şekilde aktardığımızda bize hak verdi. Ayrıca kendisinden oyunu sadece eğlence olarak oynamasını istedik. Birkaç gün sonra ise oldukça şaşırtıcı bir e-posta aldık: Okuyucumuz da aynen bizim düşündüğümüz gibi bu oyunlarında çok daha eğlenceli olduğunu, görsellikten çok eğlenmenin ön planda olduğunu belirtiyordu. Gönderdiği postada ise daha fazla ROM ve oyunlar hakkında bilgilerin yer aldığı siteleri sordu ve kendisi bu emülatör oyunlar hakkında bir site hazırlamak istediğini belirtti.

Bizce de bazı durumlarda ön yargılı olmamalı, neden ya da niye sorularının yanıtlarını aldıktan sonra konuya yeniden yönelmenin çok daha iyi olacağını düşünüyoruz.

Gerek DVD’miz gerekse dergi içeriğimizi oluştururken bu tür detaylar gerçekten bizim için çok önemli. Dergiye ya da DVD’ye konulan her kelime sizlerin ihtiyaçlarını düşünülerek, herkese hitap etmesi için orada yer aldığını lütfen aklınızdan çıkarmayınız.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın