Kategoriler
BYTE

Times’dan Joomla’ya

Web o kadar hızlı gelişip büyüyor ki biz bile bazen hızına yetişemiyoruz. Bundan 10-12 sene önce ilk kişisel sitelerimizi yaptığımızda Times New Roman fontuna sahip metinlerin alt alta yazılması ile oluşuyordu. Bu sitelerde renk bile kullanmıyorduk desek yalan olmaz.

Ancak günümüze geldiğimizde bu türlü sitelerin artık yer almadığı görülüyor. Günümüzde site kavramı biraz daha farklılaşmaya başladı. Bir dönem herkes portal sahibi olmaya çalışıyordu. Başka sitelerden alınan “aynı” bilgilere birçok sitede karşılaşıyordunuz. Şu anda bu durum forum sitelerine kaydı. Dergimize site tanıtımı için gelen e-postaların yüzde 70-80 gibisi forum sitelerinden oluşuyor. İçeriği dolu ya da boş bir forum sitesi sitenin ilk ana sayfası olmuş. Olmalı mıdır olmamalı mıdır ayrı bir konu, tartışılır.

Bir de blog’lar var. Blog; günlük olarak dilimize çevrilebilir. Kişisel görüşler, bir fikir hakkında düşüncelerini kendi sitesi aracılığıyla duyuran insanlar çok olmasa da var.

Bir de hazır siteler kullanarak bir şeyler yapmaya çalışan insanlar var. Joomla web sitesi kodları ile hazırlanan öyle web siteleri var ki, bookmark’lara eklenip, takip edilesi cinsinden.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün bu yıl ilk defa düzenlediği Web Cup yarışmasında jüri üyesi olarak yer aldım. Kendilerine bağlı 55 adet federasyonun web sitelerini değerlendirmemizi istediler. Çeşitli aşamalar sonucunda dereceye girenler belli oldu. Bu 55 federasyon sitesinin hepsini tek tek gezdim. Aralarında özgün içerik ve tasarıma sahip olanların olduğu gibi hazır portal ile hazırlananlar da oldukça fazla sayıdaydı. Hazır portal kullananlar yani Joomla’yı temel alanları görünce aklıma devlet sitelerinde bir gelişmeye gidildiğini gördüm. İlerleyen sayfalarda okuyacağınız eDevlet sitelerinin bazıları hala tasarım yoksunu. Hatta tasarım olarak nitelendirilemeyecek olanlar da var. İşlevleri bakımından başarılı olabilirler ancak bu hizmetleri sunarken tasarım olarak insanın gözüne biraz daha hoş gözüken siteler hazırlasalar çok daha iyi olur düşüncesindeyim.

GSGM’nin web cup yarışması ile ilgili detaylı bilgiye ve kazananları görmek için www.gsgm.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın