Kategoriler
GamePro

Rahatlık bu olsa gerek

PC kullanmak ayrı bir sanat. Hele ki bir PC’de oyun oynamak ayrı bir olaydır. Asıl amaçları oyun oynamak olmadığından, her işi görsün mantığı ile satın alındığı için, PC’lerde oyun oynamak bazen tam bir işkence haline gelebilir. Oyun aşkıyla yanıp tutuşan tipik bir PC kullanıcısının durumunu adım adım özetleyelim: Bir oyunu beğenir, gider alırsınız. Heyecanla eve gelir, oyunu yüklemek için bilgisayarı açarsınız ve heyecan son noktadayken oyunu bilgisayara yüklersiniz. İşte o sihirli çift tıklama anı geldi. Oyunu çalıştırdığınızda ise karşınızda bir uyarı. Falan filan yetmediğinden oyun çalışmıyor. Önce bir kafayı duvarlara vurma isteği gelir insanın aklına. Ancak kafa duvara vurmadan da çalıştığı için akla plan B gelir: kesin oyun eksik yüklendi. Oyunu bilgisayardan kalıdırıp yeniden yükleyeyim. Bilgisayar sütten çıkmış ak kaşık ya. Hiç suçu yok. Her şeyi, yapmalı çünkü satın alınırken öyle dendi. Oyunun uninstall sonrası yeniden yükleme girişimleri ve yine aynı hazin son. Sonuç yeterli gelmeyen bilgisayar kapasitesi, grafik kartı gibi paraya ihtiyaç duyan donanım ürünlerini satın alma ihtiyaçlarının doğması.

Donanımların oyunu çalıştırmak için yeterli gelmemesi kabul edilebilir bir durum. Peki bir de oyunun korsancıların eline geçmemesi için alınan güvenlik önlemleri veyahut kopyalansa bile çalışmasın diye korunan oyunlara ne demeli? Oyunu kopyalayıpta çalıştırmaktan bahsetmiyorum. Orijinal olarak satın aldığınız bir oyunun bile çalışmadığına zaman zaman şahit oluyoruz. Düşünebiliyor musunuz? Star force korumasına sahip orijinal oyun çalışmıyor. Bu durum, insanı oyundan soğutmaya birebir. Özellikle yabancı sitelerdeki forumlarda ya da oyun yapımcılarının forum sitelerinden, bu türdeki başlıklar oldukça mesaj içeriğine sahip.

Ancak son zamanlarda yıldızı iyiden iyiye parlayan konsol diye tabir edilen ve bir TV ya da ekrana bağlanarak kullanılan oyun makinelerinde durum böyle mi? Ekipmanın gerekli kablo bağlantılarını yaptıktan sonra (yeni çıkacak olanların gamepad’leri kablosun olacak) oynamak istediğiniz oyunu CD ya da DVD sürücüsüne takarsınız ve cihazı yeniden başlatma işlemi sonrasında işte oyun karşınızda. Ne yükleme derdi var ne optik medya koruması var ne de donanıma naz yapması durumu var. Şıkır şıkır çalışan oyun karşınızda. Sabit disk alanı doldu, hafıza yetmedi gibi bahaneler artık çok uzaklarda kaldı.

Bazı insanlar şanslıdır. Oyun oynama keyfine direkt olarak konsoldan başlayarak varırlar. Bazıları ise bu tür sorunlarla başetmek durumunda kalsalar bile ne yazık ki PC’lerde oyun oynamaya devam ederler. Bu durumda olan insanları ya yakın bir arkadaşındaki ya da internet kafe adı altında konsollardan oluşan oyun oynama merkezlerine giderek, bu tada varmalarını öneriyorum.

Durumun geldiği noktayı, oyun dünyasını ve dergimizi yakından takip edenler görecektir. Konsol üreticileri bu cihazları acayip bir şekilde geliştirdiler. Geldikleri nokta, oyunlardaki görüntüler, neredeyse gerçek gibi dersek yalan olmaz. Hatta gerçeğe o kadar yakınlar ki ofiste çalışma arkadaşlarım arasında bu gerçek mi değil mi diye gazozuna iddialarda tutuştuğumuz bile oluyor.

Şu anda bir PC ile bu görüntüleri elde etmek ise neredeyse imkansız. Sonuçta iki durumda da eğlenebiliyorsun diyebilirsiniz ancak; aradaki fark uçurumlar olduğu için, klasikçiler bile eskisine bakmak istemeyeceklerdir. Size tavsiyem bir konsol oyunu ile yakın zamanda çok kısa bir süre dahi olsa tanışmanız.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın