Kategoriler
GamePro

Oyun oynamanın dayanılmaz hafifliği

Elinizde tuttuğunuz bu dergi yayına hazırlanırken, yani geçtiğimiz ay dergi ofiste benim gibi birçok bilgisayar kullanıcısının rüyaları süsleyen bir duruma şahit olmakla kalmadım, olayı doğrudan yaşadım.

Hangi işletim sistemini, hangi bilgisayarı, hangi modeli kullanırsa kullansın; bir bilgisayar kullanıcısının en büyük arzusu bilgisayarında oyun oynamaktır. Ama bazı bilgisayar kullanıcıları vardır ki bilgisayarlarında istedikleri oyunları oynayamazlar. Farklı model ve tipteki bilgisayarın, kullanım yaygınlığına bağlı olarak oyun yapımcısı firmalar bu sistemlere destek vermez duruma gelirler. Haliyle bu sisteme sahip olan bilgisayar kullanıcıları da yeni oyunlardan mahkum olurlar.

Bu tür, yeni çıkmış olan oyunlardan mahkum olan bilgisayar kullanıcılarından bazıları da Macintosh kullanıcılarıdır. Yıllardır farklı olmanın üstünlüğünü her fırsatta dile getiren Mac’çiler, oyun konusunda bu kadar fazla söz sahibi maalesef ki olamadılar. Çünkü kısa bir süre önce birçok oyun firması Mac için artık oyun üretmeyeceğini açıkladılar. Mac’çiler arasındaki sıkı oyuncular ise, yeni oyunlardan mahrum olmaya başladılar.

Ancak geçtiğimiz aylarda Macintosh bilgisayarların üretici firması Apple’ın PowerPC işlemcileri bilgisayarlarında kullanmaktan vazgeçmesi ve Intel’in Apple’ın için işlemci üretmesi yeni devrin başlamasına sebep oldu.

Yeni Dünyada Hoş Buluştuk!

Apple’ın kısa bir süre önce Intel işlemci kullanması ile birlikte Mac kullanıcıları da PC kullanıcıları kadar şanslı olmaya başlayacaklarının sinyallerini vermeye başladı. Apple’dan gerekli açıklama çok uzun sürmeden geldi: Intel işlemcili Mac’ler için çıkardığı uygulama sayesinde bu tür Macintosh’lara Windows XP yüklenebilecekti. Öyle emülatör gibi değil, bildiğimiz, PC’lerdeki gibi boot (açılış) aynen olacaktı.

Ofise test etmemiz için gönderilen MacBook Pro dizüstü bilgisayar da Intel işlemciliydi ve hiç vakit kaybetmeden Windows XP yüklememizi sağlayacak olan Boot Camp uygulamasını yükledik ve Mac üzerinden Windows XP kullanmanın keyfini sürmek istedik. Mac’in işletim sistemi Mac OS X tartışmasız ki oldukça başarılı. Amacımız öncelikli olarak bu sistem üzerinde programları kullanmak değil, tabii ki oyun oynamaktı. Sistem yükleme sonrası hemen çekmecemde yer alan Call Of Duty 2’yi yükledim. Yükleme süresi bile bilgisayarın performansını gösteriyordu. Yükleme sonrasında oyunu çalıştırdım. Tabii ki grafiksel detaylarının biraz da yükselmesi gerekiyordu. Bütün ayarları köküne kadar açtım ve oyunu oynamaya başladım.

Durum inanılmaz. Karizmatik Apple logosu altında bir PC oyununu oynuyordum. Acaba başka oyunlarda durum neydi? Arkasından Fear’ı yükledim. O da süper.

Elimin altında bir Mac ve üzerinde X1600 ekran kartı sayesinde artık istediğim oyunu oynayabilecektim. Önceleri bu duruma oldukça sevindim ancak, ürünün test için geldiğini hatırlayınca, birden üzüldüm. Çünkü kısa bir süre sonra onunla yollarımız ayrılacaktı.

Ama o her zaman benim kalbimde olmaya devam edecek.

Bir gün mutlaka yeniden karşılaşacağız. Çok kısa bir süre sonra…

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın