Kategoriler
BYTE

Eğlencenin “yeni” merkezi

Bir CeBIT Bilişim fuarını daha geride bıraktık. Fuar ziyaretçileri, bu yıl en çok Microsoft standını ya da daha doğru bir ifade ile Microsoft Salonu’nu çok merak ettiler. Fuarı ziyaret edemeyen okurlarımıza neden Microsoft Salonu dendiği hakkında kısa bir bilgi verelim:

Microsoft bu yılki CeBIT Bilişim fuarına bir ilk yaparak 70 iş ortağı ile beraber 2.048 m2’lik bir alanda yer aldı. Bu salonu gezenler Microsoft’un yeni teknolojileri ile tanışıp, çeşitli başarı hikayeleri ile karşılaştılar.

Microsoft Salonu’nu gezen ziyaretçiler burada, merakla beklenen; Windows XP ailesinin yeni ürünü olan Windows XP Media Center Edition 2005 ile tanışma fırsatı buldular. Salon içerisindeki 8 demo standında ziyaretçiler bu yeni nesil sistemi istedikleri gibi kullanıp, test ettiler.

Nedir Bu MCE?

Kısaca MCE olarak anılan Media Center Edition aslında bir işletim sistemi. Windows XP’nin Profesyonel sürümünün daha da geliştirilmişi… En büyük özelliği ise bir uzaktan kumanda yardımıyla kontrol edilebilmesi. Hal böyle olunca hedef de bilgisayar ya da çalışma odaları değil, evlerin salonları oluyor. MCE fare ile de kullanılabiliyor ama bilgisayardaki kadar keyifli değil. Çünkü uzaktan kumanda ile kontrol edilebilsin diye üretilmiş.

Bu sistem, gerekli donanım bileşenlerine sahip her PC’ye yüklenebiliyor. Gerekli bileşenler sağlandıktan sonra; bilgisayardan televizyon seyretme, video, DVD izleme, dijital fotoğraf ve görüntüleri gösterme, müzik dinleme gibi özellikleri sorunsuz olarak yerine getirmesi gerekiyor. yani bütün konsept multimedya olduğu için her şey onun üzerine kurulmuş durumda.

İster istemez akılla şu soru geliyor. “Microsoft PC donanım işine de mi giriyor?” Kesinlikle hayır deneceğini, yetkililerden aldığım şu yanıttan öğrendim: Microsoft Media Center Edition, donanımcılara satılacak. Donanım üreticileri de MCE ile uyumlu, evin salonuna yakışacak türde kasalara sahip bilgisayarlarına bu yazılımı yükleyecek ve biz onlardan satın alacağız. Yani Microsoft, son kullanıcıya bu yazılımı satmayacak.

Peki, sonuçta bize ne sağlayacak derseniz, Microsoft’un Media Center Edition basın bülteninde aynen aktarıyorum: “Media Center Edition, televizyondaki bir canlı yayın durdurularak görüntü geri alınabiliyor ve kişisel video kaydedici ile PC üzerine kayıt yapılabiliyor. Electronic Program Guide yardımı ile TV programları arasında kategorilere göre kolaylıkla arama yapmak da mümkün; sporun altındaki kategori olan futbol seçilince futbol ile ilgili program ve maç gibi seçenekler çıkıyor.

Dijital müzik de, Windows XP Media Center’ın uzmanlık alanlarından biri. Anahtar kelime ile müzik parçası, sanatçı ismi aranabilen Windows XP Media Center’da parça seçmek ve çalmak, ses ayarı gibi tüm işlemler uzaktan kumanda ile yapılabiliyor. Üzerine müzik eklenebilen fotoğraf albümleri oluşturulması, slayt gösterileri hazırlanması, kişisel görüntü arşivi oluşturulması, görüntü montajı gibi zengin bir görsel deneyim de sunan Media Center Edition, DVD izleme keyfini tek bir tuş ile parmakların ucuna getiriyor.”

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın