Kategoriler
Web Yazılım

21. yüzyıl becerilerinden birisi: kod okuryazarlığı

Küçük yaşta temel eğitimler alırken bir de kodlama öğretilmesi çocukların algoritmik düşünme becerileri üzerinde olumlu etkiler sağlıyor.

Bilişim dünyasında çalışan insanların, uzmanlık alanı ya da mesleği ne olursa olsun bir yazılım geliştiren ya da kodlama yapanların daha başarılı olduğu yönünde bir tez var. Bundan hareketle daha çocuk yaşta temel eğitimleri alırken bir de kodlama öğretilmesini destekleyen birçok proje mevcut.

Küçük yaşlarda başlatılan kodlama etkinlikleri çocukların algoritmik düşünme becerileri üzerine uygulamalar yaparak neden-sonuç ilişkleri kurarak problem çözme becerilerini geliştirilmesi sağlanıyor.

«Birçok insana göre, dijital devrim henüz başlamadı bile! Önümüzdeki 10 yılda büyük değişikliklere şahit olacağız. Herkesin kodlamayı öğrenmesinde fayda var.»
Eric Schmidt

Kod okuryazarlığının gelişmesi kapsamında Amerika’da başlatılmış ve sonra yaygınlaşmış en popüler projelerden birisi CodeDojo. 19 yaşındaki James Whelton ve Bill Liao’nun ortaya attığı CoderDojo’da, 7-18 yaş arası çocukların temel düzeyde HTML, CSS, JavaScript, PHP gibi teknolojiler öğretiliyor.

Bu konuda ülkemizde de bir şeylerin yapılıyor olması güzel. Ülkemizde ilk defa Beyoğlu Belediyesi tarafından başlatılan kod okuryazarlığı eğitimleri ile çocuklar sadece oyun oynamayı değil, oyun yapmayı da öğreniyor.

Çocuk ve gençlerin kendi başlarına veya tüm dünyadan arkadaşlarıyla birlikle etkileşimli hikayeler, oyunlar ve çizgi filmler programlayabilecekleri bir programlama dili ve online topluluk olan Scratch, MIT Media Laboratuvarlar’ının National Science Foundation desteği ile çocuklar için geliştirdiği bir programlama dili. Amaçları ise, 8 – 16 yaş arası çocukları/gençleri bilgisayar bilimleri için heveslendirmekmiş. Aşağıda tanıtım videosunu bulabilirsiniz. Video İngilizce ama sitenin Türkçe desteğinin olduğunu belirtelim.

Daha küçük yaştaki çocuklar için de bir proje geliştirmişler. İsmi ScratchJr. Detaylı bilgiyi ve programın kullanımını hakkında ipuçlarını web sitesinde bulabilirsiniz. iPad uygulamasını ise bu linkten indirebilirsiniz.

Bunlar gibi daha birçok sosyal sorumluluk, eğitim programı mevcut. Birkaç aramayla çok daha fazla oluşuma ulaşılabilir.

Kaynaklar:
  • http://webrazzi.com/2014/08/08/scratchjr-cocuklara-programlama-ipad-uygulamasi/
  • http://univera-ng.blogspot.com.tr/2013/03/kod-okuryazarlg-kavram.html
  • http://www.egitimdeteknoloji.com/21yuzyil-becerileri-kod-okur-yazarligi-ve-fll/
  • http://www.bthaber.com/devletin-basi-kod-yazdi

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın