Kategoriler
Internet

Bu kadar olur, pes artık…

Reklam, bir medya organının yaşaması için olmazsa olmaz araçlardan birisidir. Reklamlar hayatımıza o kadar çok girdi ki; ilgili ilgisiz bir çok internet sitesi bile bünyelerine reklam almaya başladılar. Bu reklamların bazıları o sitenin içeriği ile alakalı olduğu için reklam alması gayet normal. Ancak öyle bazı siteler var ki reklama ne hacet dedirtecek türden…

Reklama ihtiyacı olmayan sitelerden birisi de Türkiye’deki alan adı yönetimini sağlayan Nic.tr sitesi. Ana sayfalarında reklam yayınlamak için rezervasyon talep ediyorlar. İyi de zaten senin sitene sadece alan adı almak ya da alan adı süresi uzatmak için insanlar gelirler. Neden bu kişiler reklam verme gereği duysunlar ki? Kaldı ki amaç para kazanmaksa Nic.tr’nin istatistikleri böyle bir şeye ihtiyaç olmadığını gösterecektir. 2006 yılı için sadece “com.tr” alan adı satış adedi 89.423 adet. Tanesini 25 YTL’den satarsan elde edeceğin gelir 2.235.575 YTL (eski parayla yaklaşık 2,3 trilyon lira). Yalnız bu sadece “com.tr” satışından elde edilen gelir. Daha “net.tr”, “org.tr” gibi alan adları da hesaba katılmadı.

Giderlerin çok olduğunu da sanmıyorum. Çünkü web barındırma gibi bir hizmet vermediği için bant genişliğini çok sömüren bir sisteme de ihtiyaç yok.

Nic.tr’nin reklam sistemi hakkında bilgi verdiği siteye baktığımızda seçenekler de pek standartlarda değildi. Düğme boyutunda bir reklam 1 hafta süreyle 10 bin kere gösterilecek ve 250 YTL bedeli olacak. Gösterim sayısınına ulaşılamasa bile 1 hafta sonra reklam yayından kalkacak. Şark kurnazlığına gerek yok. Haftada 10 bin gösterim hemen hemen her site ulaşabilir. Onun için reklam yapmak için çok daha etkin siteler varken neden böyle bir sitede banner’lar dönsün ki…

Reklamda etkinlik anlamında ilgili siteleri kullanmak hedef kullanıcıya ulaşmada önemli bir adımdır. Nic.tr sitesinin hedeflediği reklam verenler hosting firmaları olunca ve hosting rakamlarının 5-10 dolar gibi bir rakamlarda olduğu düşünülünce burada reklam yayınlamak oldukça pahalı olacaktır.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın