Kategoriler
Yazılım

PDF izlemede yeni araç: Acrobat 8

Acrobat 8 logosuPDF (Portable Document Format / Taşınabilir Dosya Biçimi) dosyaları hayatımıza gireli oldukça fazla yer kaplar oldu. Geçen zamanla birlikte PDF formatında da değişiklikler söz konusu olmaya başladı. Hemen hemen her türlü platformlarda PDF görüntülemek artık sorunsuz bir hal aldı. PDF dosyalarını görüntülemek için birçok alternatif var. Acrobat Reader bunlarında en bilineni. Ancak bazı kullanıcılar PDF dosyalarını görüntülemek için Foxit Reader (www.foxitsoftware.com) kullanmaya başladı. Acrobat ise hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyordu.

Acrobat 6 ve sonrasında gelen 7. sürüm açılış ve kullanım bakımından oldukça hızlılardır. Foxit Reader çok daha hızlı olduğunu iddia ederek kendi kullanıcı kitlesini yarattı. Ben de yıllardır kullandığım Acrobat’a ihanet ederek (bir nevi kaza gelerek) kısa bir süre Foxit’i kullanmak eziyetini çektim. Eziyet diyorum çünkü hızlı olduğunu iddia eden Foxit hızlı değildi.

Benim işim çoğunlukla resimli ve görsel öğeleri fazla olan PDF dosyalarıyla. Ay sonu dergiyi baskıya göndermeden önce PDF olarak saylarının son bir kontrolünü yapıyorum. Foxit ile bu durum tam bir işkence halini aldı. Çünkü 300 dpi resimler içeren sayfalarda tam bir çuvallama söz konusuydu. Sayfalar karşıma gelmek nedir bilmiyordu. Acrobat’ı yüklemek için çok fazla zamanım olmadığı için güç bela Foxit ile ilermemeye çalıştım.

Ancak ilk fırsatta kendisinden kurtulduğumu söyleyebilirim.

2007’în bombalarından birisi Adobe (www.adobe.com) firmasından geldi. Acrobat artık 8. sürüm olmuştu. Programı edindim ve kullanıyorum. Bir kere 6. ve 7. sürümlerinde hızlı çalışan Acrobat şimdi çok daha hızlı açılıyor. Çalışması açılışı kadar hızlı olmasa da eski sürümlerine özellikle Foxit’e göre çok daha hızlı.

Acrobat 8 giriş ekranı

Programı açtığınızda bir karşılama ekranı geliyor. Bu ekranı görme süresi ortalama bir bilgisayarda saniyeler sürüyor. Sonrasında yapmak istediğiniz eylemi buradaki seçenekleri kullanarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Birden fazla PDF belgesini birleştirerek tek bir PDF dosyası yapma için okumadan sonraki en fazla gerçekleştirdiğim işlem. Çalışma hızı ise oldukça tatminkar.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın