Kategoriler
Macworld

O kadar şanslıyız ki; teşekkürler Apple

Bilgisayarlarını sadece iş için kullanan Mac kullanıcılarına bir iki haber vermek istiyorum. İşlerinden başını kaldıramayacak olan Mac tutkunlarını, bilgisayar dünyasında neler olduğu konusunda bilgilendirmek bizim asli görevlerimiz arasında yer alıyor. Bir Mac’e sahip olan ya da Mac’e meraklı olan kullanıcılar zaten gelişmeleri ve yenilikleri dergimiz aracılığıyla takip ediyorlar. Bilgisayar dünyasının ya da PC dünyasının gündeminde şu sıralar yeni bir işletim sisteminden söz ediyor. Microsoft’un uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve milyarlarca dolara mal olan bu işletim sisteminin meraklısı olduğu kadar uzak duran kullanıcıları da yok değil.

IT sektörünün önde gelen birçok ismi bu yeni işletim sistemi ile ilgili ilk görüşlerini uzun zamandır bildiriyorlar. Gelinen noktada bilgisayar dünyası ikiye bölünmüş durumda. Bir taraf “Vista’ya hemen geçin” derken diğer kesim ise; “oturmuş bir sistem var (XP), biraz bekle ondan sonra terfi et” diyor.

Hemen geçsinler ya da geçmesinler, birçok PC kullanıcısı yakın bir zaman sonra Windows Vista kullanacak. Buna Intel işlemcili Mac’i olan Apple’cılar da dahil. Vista, XP’den farklı olarak daha çok görsellik sunuyor. Cam efekti ve şeffaf pencere başlıkları kullanıcıları en çok cezbeden güzellikleri. İşleyiş ve güvenlik konusunda da yenilikleri var. Çok daha güvenli bir sistem olduğu yapılan açıklamalar arasında. Bilgisayardaki her dosyayı ve klasörü indeksleyerek arama yaparak anında bulunmasını sağlaması ise sistemle birlikte gelen arama içerisinde… Daha büyük simgeler ve yuvarlaklaştırılmış pencere hatları görsel şölen anlamında işletim sistemine kattığı artıları oluşturuyor.

Evet, Windows Vista’dan bahsediyorum. Daha görsel, yuvarlaklaştırılmış hatlar, sistem indekslenmesi gibi özellikleri size başka bir işletim sisteminden hatırlıyor olabilir ama bunlar Windows Vista’yla birlikte lanse edilen yeni özellikler. Dünyanın en çok tercih edilen işletim sistemini kullananlar bu güzelliklere 2007 yılı başından itibaren sahipler. Tabii sektör uzmanlarının görüşlerine kulak asmazlarsa… Çünkü uzmanların bazıları işletim sisteminin ilk büyük güncellemesi ya da hizmet paketi çıkana kadar beklemek gerektiğini söylüyor. Hal böyle olunca bazı bilgisayar kullanıcıları bu güzelliklere birkaç zaman daha kavuşamayacaklar.

Ancak arada öyle bir kullanıcı kesimi var ki bu güzelliklere yıllar öncesinden zaten sahipler. Evet, tahmin ettiğiniz gibi Mac OS X kullanıcıları OS 9’dan geçtiklerinde görsel şölenin kralını yaşadılar. Ayrıca oldukça küçük bir kısım donanımları bu yeni güzellikleri desteklemediği için yeni bir bilgisayar alma gereği duydular. PC tarafında ise Vista güzellikleri için yaşını doldurmamış bir PC’ye sahip olunması gerekiyor. İyi bir işlemci ve grafik kartı bu güzellikleri sonuna kadar yaşamak için olmazsa olmazların başında yer alıyor. Hiç kimse, kullanamayacağı özelliklere, sırf sahip olmak için yeni bir işletim sistemine terfi etmez. Dediğim gibi Mac’leri oldukça yaşlı olan kullanıcılar OS X terfisinde yeni donanımlara ihtiyaç duydular. Birçok kullanıcı çok büyük bir sorun yaşamadan Mac’lerinde OS X’i koşturabildiler.

Vista ile anılan bu “yeni” özellikleri zaten yıllardır kullanan bir kesimin olduğunu biliyorsunuz. Mac kullanıcıları bu özelliklerin birçoğuna uzun zamandır sahipler. Macword’de de köşe yazarlığı yapmış olan ve şu anda The New York Times’ta köşe yazarı olan David Pouge’un Windows Vista işletim sistemi için hazırladığı videoyu mutlaka izlemenizi öneririm. http://getir.net/anr adresinden Mac OS X ve Windows Vista’nın ne kadar farklı olduğu (!) çok güzel örneklerle açıklamış.

Tüm bunlardan dolayıdır ki çoğunluğun yeni diye tercih ettiği şeylere biz zaten yıllardır sahibiz. Apple bunları oldukça uzun bir süre önce düşünmüş ve kullanıcılarına sunmuş. Tüm bunlar için gerçekten teşekkürler Apple…

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın