Kategoriler
BYTE

Her Mac’çinin rüyası

Macintosh’ların bir aslan parçası olduğunu kabul ediyorum. Hemen hemen her bilgisayar kullanıcısının gönlünde Mac kullanmak ve Macintosh kullanıcısı olma arzusu yatar. Kişileri bu duruma iten sebep, Apple’ın üstün mühendislik hizmeti göstermesi sonucu ortaya çıkan, tasarım harikası ürünler. Evet, Mac’ler tasarım olarak da birçok ödülün sahibiler ve dolayısıyla kullanıcıları da böyle bir ürüne sahip oldukları için kendilerini her zaman farklı görüyorlar.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de Mac kullanmak “bir farklılık” olarak görülüyor. Bu oldukça kabul edilebilir bir durum. Ancak ülkemiz, diğer ülkeler ve özellikle Amerika kadar şanslı değil. Gayri safi milli hasılanın az olması yine aynı şekilde, asgari ücretin de oldukça alt seviyelerde olması gibi herkesin bildiği ekonomik ve iktisadi konulara hiç girmeyeceğim. Çünkü ülkemizde bu tür ürünleri almak için biraz daha fazla yastık altında birikmiş paranız olmak zorunda. Biz, kabul ediyorum ki, Amerikan vatandaşları kadar şanslı değiliz. Ancak ülkemizde Apple ürünleri satan Apple IMC Türkiye’yi de -eski yönetimlerinin aksine- uyguladıkları fiyat politikalarından dolayı tebrik etmek gerekiyor. Durum böyle olunca, iyi bir bilgisayar kullanmak isteyen herkes seçenekleri arasında Mac’i de düşünebiliyor.

Neden mi?

Birkaç sayfa sonra incelemesini okuyacağınız Apple’ın son taşınabilir şaheseri MacBook Pro tam anlamıyla bir hız canavarı. Apple’ı yakından takip eden okurlarımız bilirler: Apple, taşınabilir bilgisayarlarına PowerBook adını veriyordu. PowerBook’lar halen var. Ama bir de bunların bir kardeşi var: MacBook Pro. Özelliği ise, Intel işlemciye sahip olması. (Teknik detaylar ürünün inceleme sayfasında yer alıyor.) Evet, bildiğimiz Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarla aynı işlemci bu cihazlarda da var. Intel işlemciler; Apple’ın sadece taşınabilir ürünlerinde değil, son birkaç ay içinde üretilen masaüstü bilgisayarlarının da “kalbini” oluşturuyor. Peki, kalbi Intel olanın ruhunda Windows çalıştırması mümkün müdür? Kesinlikle mümkündür.

Evet, yanlış okumadınız, Intel işlemcili Mac’ler Windows çalıştırabiliyor. Hem de küçük bir uygulama sonrasında… Bu yükleme sonrasında Windows işletim sistemi ile gerçekleştirilebilen her işlem yerine getirilebiliyor. Yazılım tarafında zaten çok bir sıkıntı yoktu da oyun tarafında bu gelişme muhteşem oldu. Birçok Mac kullanıcısı, oyun oynamaktan mahrumdu. Ancak şimdi her Mac’çi sıkı bir oyuncu olabilecek. Özellikle de yeni model Apple’ın donanımları test puanlarını alt üst ederken, bu türlü makinelerde oyun oynamak da oldukça farklı bir keyif oluyor.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın