Kategoriler
GamePro

Online oyunlarda çılgınlık dizboyu

ogame.jpgGün geçtikçe gelişen teknoloji ile birlikte oyun sektöründe de hareketlilik yaşanıyor. Gelişen internet kullanım yaygınlığı ile birlikte oyun sektöründe de online olarak oynanabilen oyunlar yaygınlaşmaya başladı. Birçok oyun, çok oyunculu oynanabilmesi için internet üzerinden oynanma imkanı sunuyor. Tabii bu oyunları oynayabilmek için o oyuna da sahip olmak gerekiyor.

Bir de ‘online oyun’ olarak adlandırılan ve web tabanlı oynanan oyunlar var.  Son günlerde oldukça popülerleşen www.ogame.com.tr sitesine Türk oyun severler de oldukça ilgi göstermeye başladı ve oyuncu sayısı hızla bir artış gösteriyor. Oyunu oynayabilmek için sadece bir web tarayıcınız olması ve biraz internet kullanmasını biliyor olmanız yeterli. Bundan sonrasını oyunun kuralları belirliyor. Ogame oyunundan kısaca bahsetmek gerekirse; oyun bir uzay strateji oyunu. Amacınız; çeşitli stratejiler belirleyerek kendi gezegeninizi daha da büyütmek ve çeşitli saldırılara karşı savunmak. Tabii belli bir büyüme elde edince ve kendinizi hazır hissedince siz de saldırıya geçebilirsiniz.

Ogame’de bir gezegen sahibisiniz ve elinizde bulunan Metal, Kristal ve Deuterium isimli hammaddeleri kullanarak ve bunları üreterek çeşitli teknikler geliştirip, araştırmalar yapıp savunma ve saldırı gemileri, nakliye gemileri kurmanız ve bunları geliştirmeniz gerekiyor. Tabii olaylar bu kadar kolay değil. Çünkü elinizdeki hammaddeler belli bir süre sonra bitiyor ve yenilerinin üretilmesi için beklemeniz gerekiyor. Bu bekleme süresi ise eş zamanlı. Çünkü bu oyun eş zamanlı bir strateji oyunu. Örneğin büyük nakliye gemisi üretmek, yaklaşık bir saat sürüyor. Tabii oyunda ilerledikçe bu sürelerde de ciddi bir artış oluyor.

İnternette Türk Birliği

Oyunda, dergimiz yayına hazırlandığı sırada 20 evren yer alıyordu. Bu evrenler içerisinde ise 9 galaksi, her galaksinin içerisinde ise toplam 499 güneş sistemi ve her güneş sisteminde 15 gezegen yer alıyor. Bir evren içerisindeki oyuncu sayısı 10 bine ulaştığında yeni bir evren daha açılıyor. Oyunun ne kadar popüler olduğunu bu rakamlar apaçık gösteriyor. Oyunun orijinal sitesinde (www.ogame.de) ise 45 tane evrenin yer aldığını belirtirsek dünyadaki beğenisini açıklamaya yetecektir.

Oyunu oynayan oyuncular, birbirleri ile anlaşıp ittifak olabiliyorlar. Bu ittifaklar Türk ve Türkün gücünü bir kez daha gösteriyor. Diğer ittifaklara saldırı ve dost olmayı yine ittifak üyeleri belirliyor ve kurallar bu doğrultuda şekilleniyor.

Ogame.com.tr sitesinin forumu ise insanların yardımlaştığı, hammadde takas yaptığı bir alışverişe forumuna dönüşmüş. Ayrıca oyun hakkında birçok bilgiyi de buradan bulabilirsiniz. Ayrıca oyun kurallarını ve çeşitli önemli bilgileri www.ogame-tr.com adresinde de bulabilirsiniz. Bu adresteki ‘Download’ bölümünde yer alan birçok aracı indirerek oyunla ilgili çeşitli hesaplamalar da yapabilirsiniz.

Son olarak bu oyun hakkında şunu söyleyebiliriz ki; müptelası olacak ve başından ayrılamayacaksınız. Sanki yaşıyormuşçasına…

Daha Fazla Online Oyun

İnternet üzerinde oynanan bu türlü oyunlar o kadar çok fazla ki… bunlardan en popüler olanları ve Türklerin en fazla rağbet gösterdiği oyunlarla ilgili detaylı bilgiyi önümüzdeki ayın GamePro’sunda bulabilirsiniz.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın