Kategoriler
BYTE

Paylaşımın dayanılmaz hafifliği

Herkes ne kadar paylaşımcı öyle değil mi forumlarda? Herkes birbirine yardım ediyor, birisinin bir programa mı ihtiyacı var bir başkası hemen atar ortak alana; “al bakalım kardeş” nidaları eşliğinde…

Aslında paylaşmak gerçekten güzel bir şey… Hatta internette en çok dolaşan laflardan da birisidir: “Bilgi paylaştıkça artar”.

Biz Türkler çok yardımseverizdir. Şimdi halen var mı bilmiyorum ama Türkiye’de çok kanallı döneme geçildiği dönemlerde ilkokula (o zaman ilkokuldu) gidenler “imece” diye bir kavramı öğrendiler. Aslında doğrusu imece usulü olan bu kelime; hep birlikte ortak bir şeyler yapmak anlamında öğrettiler. Özellikle de köylerden örnekler vererek olayın pekiştirmemizi sağladılar.

İnternetteki forum alanları da o hesap, birisinin başı mı sıkışmış herkes yardım ediyor. Elinden ne geliyorsa onun paylaşıyor derdine bir nebze de olsa derman oluyor.

Bu olay internette yani sanal ortamda gerçekleştiği için de ismi herhalde olsa olsa “sanal imece” olurdu.

Siz de Bir El Atıverin!

İnternet üzerindeki bu türlü paylaşımlara en güzel örnek www.sourceforge.net sitesi. Bu siteyi en kısa şekilde anlatmak istersek; açık kaynak kodu geliştirme ortamı diyebiliriz.

Şimdi konuyu biraz daha açıklayalım. Örneğin herkesin yakından tanıdığı, eMule, Azureus gibi programlar buradaki ekip tarafından hazırlandı.

Ekip derken yani gönüllü kod geliştiriciler. Hiçbir maddi beklentileri olmaksızın (tabii projelere destek için yardım, bağış kabul ediyorlar) birçok program burada sanal olarak oluşturulan ekipler tarafından hazırlanıyor. Açık kaynak kodu ile üretilen buradaki programlar ise herkesin beğenisine, kullanımına sunuluyor. Eğer siz de programcıysanız isterseniz programın kodlarını da istediğiniz gibi indirip üzerinde değişiklik yapabiliyorsunuz.

Tabii değişiklik yaptığınız programı siz de buraya göndermelisiniz. Çünkü açık kaynak kodu lisans anlaşmasındaki bir madde durumu özetle bu şekilde açıklıyor.

Bir program aradığınızda, özellikle özel bir program farklı işler yapan, standartların dışında bir şeyler aradığınızda öncelikli olarak bu sitede arama yapmanızı şiddetle öneririm.

Ben ne katabilirim diye sakın düşünmeyin. Biz Türkler her konuda birbirimize yardım etmeyi seven insanlarınız. Programcılık ya da yazılım konusunda nasıl halen büyük bir çoğunluk korsan yani kopya program ve yazılım peşinde koşuyorsa (hoş bu konuda yardımı daha çok severiz o da ayrı bir konu) buradaki projelere de katkıda bulunabilirsiniz.

Sizin iyi bir konuda fikriniz mi var? O zaman projeyi siz başlatın. İmece usulü, bu projeye katılacak, çorbada benim de tuzum olsun diyecek birçok insan mutlaka olacaktır.

Bu yazıyı yazdığım sıralarda siteden bir iki rakam vererek yazımı sonlandırmak istiyorum. Source Forge sitesine kayıt edilmiş toplam proje sayısı 106.157, kayıtlı kullanıcı sayısı ise 1.176.039. Kaç tane köy biliyorsunuz nüfusu 1 milyondan fazla. İmece usulü siz de bu nüfusu fazla olan köyde bir yaraya merhem olabilirsiniz.

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın