Kategoriler
BYTE

Alternatifi varken neden varsayılanı kullanayım?

“Neyin?” sorusu, bu başlığın arkasından gelebilecek en mantıklı sorudur. Ama köşemizin ismine bakarsanız cevabın ne olduğunu anlayacaksınız… Tabii ki yazılımların. Bir yazılım düşünün; kendi yeteneklerinde oldukça başarılı. Ama size göre bazı eksikleri var, belki de geliştirilmesi gerekiyor. Aynı türde başka bir yazılım daha gördünüz diyelim ve ondaki artılar her zaman kullandığınızdakinden çok daha fazla… Peki hangisini kullanmak daha mantıklı? Elbette özelliği fazla olanın katma değeri daha fazla olacaktır. Düz mantık ya da olması gereken şekliyle bu durum bu. Ama çoğu bilgisayar kullanıcısı bu şekilde düşünmüyor. “Ne yapacağım ben onu?” ya da “aman, aynı işi görüyor işte!” mantığı ile bir yaklaşım sergiliyorlar. Ön yargılı davranış sergilendiği için de sonuçta zararlı olanlar yine kendileri oluyor. Hemen hemen herkesin etrafında bu türe örnek insanlar mevcuttur ve onlar hep bu türdeki az özellikli yazılımları kullanmaya devam ederler.

Şunu hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerekiyor: eğer bir yazılımın bir üst sürümü çıkıyorsa mutlaka bazı artıları, yenilikleri vardır. Herhangi bir yazılımın bir üst sürümü ya da yeni versiyonu öncülünün yerini almaya çoktan aday bir alternatiftir. Şu anda birçok bilgisayar kullanıcı PC’lerinde işletim sistemi olarak Windows XP kullanıyor. Windows XP, Microsoft’un diğer işletim sistemlerinde olmayan birçok yardımcı uygulamayı bünyesinde en çok barındıran bir sistem. Örnek mi? Zip sıkıştırması ya da resim görüntüleyicisi gibi… Winrar ya da Winzip gibi kendini ispatlamış uygulamalar dururken sistemle bütünleşik gelen Zip uygulamasını neden tercih edeyim ki? Ya da IrfanView varken sistemin kendi resim görüntüleyicisi benim hangi işimi kolaylaştıracak? Media Player yerine Winamp ya da birkaç sayfa incelemesini okuyacağınız Quintessential Player, hiç de ön yargılı davranılmaması gereken uygulamalar.

Bu tür örnekler onlarca, yüzlerce çoğaltılabilir. Ama üçüncü parti olarak adlandırılan ve sistemle beraber gelmeyip sonradan yüklenerek kullanılan yazılımlardan bazıları o kadar yetenekli o kadar başarılı ki; bu tür yazılımlar varken, özellikleri fazlasıyla yeterli geliyorken sistemin varsayılan uygulamalarına bağlı kalmaya hiç mi hiç gerek yok.

Bu sayfalarda, bu ay ve önümüzdeki aylarda birçok yazılımlar ve bunların “en iyi”lerini sizlerle paylaşacağız. Belki aktardığımız yazılımlardan daha iyisini kullanıyor olabilir ya da siz öyle olduğunu düşünebilirsiniz. Ama şundan emin olun ki hiçbir zaman tek bir yazılıma ya da bir büyük yazılım içerisinde gelen yardımcı küçük yazılımlara mahkum değilsiniz. “Her zaman daha iyisi vardır” mantığı ile yaklaşırsanız işinize yarayacak yüzlerce belki de binlerce seçenek bulacaksınız.

İşletim sistemi ile gelen, özellikleri ve yetenekleri sınırlı yazılımlar zamanla sizin yeteneklerinizi de kısıtlı hale getirecektir. Alternatif arayışı içerisinde olursanız kendinizi geliştirecek belki de birçok konuda zaman bile kazanacaksınız.  Şunu da son olarak söylemek isterim ki; “bir program bir işte başarılıdır.”

Yazar Selçuk Şenol

Web Developer,  Fanboy, GS http://bit.ly/sshakkimda

Bir Cevap Yazın